Pečice potrebujemo vsi, ki se peke ne bojimo in radi kuhamo sami
Pečice so bistveni element vsake današnje kuhinje. Če si želimo sami kuhati oziroma peči kosilo ali večerjo, jo zagotovo potrebujemo.
Pečico sestavljata dva bistvena dela in sicer štedilnik, ki je lahko plinski, torej deluje tako, da se zaneti (kontroliran) ogenj ali pa električni torej na indukcijo. Drugi del pa je sama pečica, ki je lahko zgolj na elektriko.
Pečice se uporabljajo za peko hrane, katero je treba bolj toplotno predelati, torej ni zadosti, da jih zgolj skuhamo v vodi ali pa površinsko. Pečice imajo več različnih nastavitev. Prvo lahko opazimo merilec temperature, katerega nastavimo glede na to, kaj bomo pekli. Razteza se nekje do 250 ali 300 stopinj Celzij. Nato lahko na pečici zasledimo različne načine peke in sicer, lahko izberemo oboje-stranjsko pečenje ali pa pečenje oziroma gretje le iz zgornje ali spodnje strani. Nato imajo nekatere pečice način ventilacije, ki poskrbi za to, da če se v pečici nabere preveč vročine, ventilator pošlje vročino ven oziroma, kot že ime pove »ventilira« pečico. Ventilacija prav tako razporedi vso toploto v pečici, tako da se hrana peče posod enako.
Na pečici imamo po navadi še časovnik, katerega nastavimo na željen čas peke. Pečice imajo še vgrajeno lučko, po navadi rdeče ali oranžne barve, ki se prižge, ko prižgemo samo pečico in se ugasne, ko je pečica segreta na željeni temperaturi.
Prav tako imamo v samih pečicah tudi luč, da lahko vidimo kaj se z našo hrano sploh dogaja.
Večino pečic ima na dnu tudi poseben predal, kamor lahko spravimo vse pekače in potrebščine za peko in imamo tako vse za peko potrebne stvari kompaktno spravljene na enem mestu.
Pečice prekriva tudi poseben pokrov, ki zavaruje zgornji del, torej štedilnik, da nebi kaj padlo nanj, še posebej, če imamo takšen štedilnik, na indukcijo, saj se tisto steklo lahko hitro razbije, kar pa ni varno.